Thruster stopped working

Questions posted here will receive a response from Cutwater Boats representatives

Thruster stopped working

Postby tatoweb on Sun Oct 29, 2017 10:26 pm

Today I was using my stern thruster and suddenly it stopped working. When you push the stick either left or right, the led light flashes and if you are in the cockpit, you can barely hear a flickering sound, so obviously is not a broken shear pin.

Bow thruster is fine.

Any ideas?


Sent from my iPhone using Tapatalk
tatoweb
 
Posts: 57
Joined: Wed Jan 20, 2016 11:26 am
City: DAVIE
State/Province: FL

Re: Thruster stopped working

Postby knotflying on Mon Oct 30, 2017 7:25 am

There is an entire troubleshooting guide, go here ---> http://www.imtra.com/Collateral/Documents/English-US/Products/SP_Troubleshooting_Guide_with_IPC.pdf This should help you to narrow down the issue. The Imtra people are also very helpful. I would first make sure you have good connections to the unit and then start working the trouble shooting from there.
“What we call reality is merely an ILLUSION we create for learning and enjoyment….”
knotflying
 
Posts: 4068
Joined: Sun Jul 25, 2010 5:42 pm
City: Charlestown
State/Province: RI
Ranger/Cutwater Model: R-27
Non-Ranger Model: http://illusionsmikeandjess.blogspot.com/
Vessel Name: (2011) Illusions

Re: Thruster stopped working

Postby Steeldieman on Mon Oct 30, 2017 10:43 am

When mine stopped working this summer it was a blown fuse .
The thruster still made a noise when I tried to activate it.
They are anl tyype 150 amp. I’m not sure where they are located on your tug.
I have a c28
Steeldieman
 
Posts: 71
Joined: Wed Feb 03, 2016 10:18 am
City: Clarendon hills
State/Province: IL
Non-Ranger Model: Cutwater 28
Vessel Name: Katy A

Re: Thruster stopped working

Postby tatoweb on Mon Oct 30, 2017 11:44 am

Steeldieman wrote:When mine stopped working this summer it was a blown fuse .
The thruster still made a noise when I tried to activate it.
They are anl tyype 150 amp. I’m not sure where they are located on your tug.
I have a c28


I have a C28 too


Sent from my iPhone using Tapatalk
tatoweb
 
Posts: 57
Joined: Wed Jan 20, 2016 11:26 am
City: DAVIE
State/Province: FL

Re: Thruster stopped working

Postby Steeldieman on Mon Oct 30, 2017 1:17 pm

ok , on the aft bulkhead where battery switch’s are
In the entry to quarter berth is a removable panel.
Remove that, mine are located up high. They are well marked.
The fuse is proprietary to defender but generic can be made to work until you can get the correct ones.
Let me know if that is what it was.
Steeldieman
 
Posts: 71
Joined: Wed Feb 03, 2016 10:18 am
City: Clarendon hills
State/Province: IL
Non-Ranger Model: Cutwater 28
Vessel Name: Katy A

Re: Thruster stopped working

Postby Cutwater28GG on Mon Oct 30, 2017 1:47 pm

also check the fuse on the thruster battery terminal itself
Gavin - 2012 Cutwater 28
Image
Cutwater28GG
 
Posts: 665
Joined: Thu Jan 14, 2016 2:13 pm
City: seattle
State/Province: WA
Ranger/Cutwater Model: C-28
Non-Ranger Model: Cutwater 28
Vessel Name: Living The Dream

Re: Thruster stopped working

Postby tatoweb on Mon Oct 30, 2017 11:20 pm

Steeldieman wrote:ok , on the aft bulkhead where battery switch’s are
In the entry to quarter berth is a removable panel.
Remove that, mine are located up high. They are well marked.
The fuse is proprietary to defender but generic can be made to work until you can get the correct ones.
Let me know if that is what it was.


I will. Thanks for your help


Sent from my iPhone using Tapatalk
tatoweb
 
Posts: 57
Joined: Wed Jan 20, 2016 11:26 am
City: DAVIE
State/Province: FL

Re: Thruster stopped working

Postby tatoweb on Mon Oct 30, 2017 11:21 pm

Cutwater28GG wrote:also check the fuse on the thruster battery terminal itself


I think it can’t be, because the bow thruster won’t work also.


Sent from my iPhone using Tapatalk
tatoweb
 
Posts: 57
Joined: Wed Jan 20, 2016 11:26 am
City: DAVIE
State/Province: FL

Re: Thruster stopped working

Postby Andrew Custis on Tue Oct 31, 2017 10:28 am

Hello,

If both thrusters are inop, the only thing common is the battery and grounding. What is your current battery voltage on your thruster battery and at each thruster unit?

Thank you,
Andrew Custis
Ranger Tugs & Cutwater Boats
andrewcustis@rangertugs.com
Andrew Custis
Ranger/Cutwater Factory Rep
 
Posts: 1195
Joined: Fri Nov 21, 2008 3:47 pm
City: Kent
State/Province: WA

Re: Thruster stopped working

Postby stwendl on Tue Oct 31, 2017 12:56 pm

Aren’t the control sticks powered too. I thought they get power from one thruster only. There some push buttons to enable the system. If the lights don’t come on then there is no power to all thrusters. Backtracking needed in case there is some inline fuse for he electronics in the panel
Difference between RVers and Boaters:
RVers move until they reach water, Boaters move until they reach land.
Ranger Tug owners can do both :)
stwendl
 
Posts: 500
Joined: Tue Aug 11, 2015 8:13 pm
City: palo alto
State/Province: CA
Ranger/Cutwater Model: R-27
Vessel Name: Cataleya

Re: Thruster stopped working

Postby knotflying on Wed Nov 01, 2017 6:53 am

If one follows the troubleshooting guide you will find the problem. Just follow the sequence , some of what is stated here and you will find the problem.
“What we call reality is merely an ILLUSION we create for learning and enjoyment….”
knotflying
 
Posts: 4068
Joined: Sun Jul 25, 2010 5:42 pm
City: Charlestown
State/Province: RI
Ranger/Cutwater Model: R-27
Non-Ranger Model: http://illusionsmikeandjess.blogspot.com/
Vessel Name: (2011) Illusions

Re: Thruster stopped working

Postby tatoweb on Wed Nov 01, 2017 1:29 pm

Andrew Custis wrote:Hello,

If both thrusters are inop, the only thing common is the battery and grounding. What is your current battery voltage on your thruster battery and at each thruster unit?

Thank you,


Bow works. Stern doesn’t


Sent from my iPhone using Tapatalk
tatoweb
 
Posts: 57
Joined: Wed Jan 20, 2016 11:26 am
City: DAVIE
State/Province: FL


Return to Ask the Cutwater Factory

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 0 guests